Wednesday, February 25, 2015

Arkkitehtuurin ja muotoilun historia - Keskiaika

Keskiajan arkkitehtuuri

Keskiajan (n. 500-1500) arkkitehtuuri voidaan jakaa kolmeen osaan: bysanttilaiseen, romaaniseen ja goottilaiseen tyyliin.

Bysanttilainen arkkitehtuuri


Hagia Sofian sisätila. Kuvalähde: http://mannup.vn/wp-content/uploads/2013/09/5S3J7467_Hagia-Sophia_Istanbul_999x.jpg
Bysantin arkkitehtuuri on vuoden 330 jälkeen syntyneessä Bysantin valtakunnassa kehittynyt arkkitehtuurityyli. Kuuluisin Bysantin taiteen arkkitehtoninen luomus on Hagia Sofia (Pyhän viisauden kirkko). Entisen Bysantin ydinalueelta löytyy jonkin verran saman tyylisiä rakennuksia, lähinnä kirkkoja ja luostareita. Tyyli levisi myös Bysantin läntisiin siirtokuntiin, kuten Sisiliaan ja Venetsiaan. Pyhän markuksen tuomiokirkko Venetsiassa edustaa bysanttilaista arkkitehtuuria sekoitettuna länsieurooppalaiseen gotiikkaan. Bysanttilaiseen tyyliin kuuluvat värikkäät ja runsaat mosaiikit. (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Bysantin_arkkitehtuuri)

Bysantin arkkitehtuurissa kirkot olivat keskeisiä rakennuksia. Suosittuja kirkkotyyppejä olivat basilikat ja keskeiskirkot. Erityiseksi kirkkojen tunnuspiirteeksi nousivat kupolit, joiden holvauksissa yleisimmäksi muodoksi nousi pendentiivitekniikka. Muuten kirkkojen ulkoarkkitehtuuri oli melko niukkaa ja se koostui lähinnä tiilen ja kiven kontrastista. Rappausta ja marmoria ei käytetty vaan seinäpinnat jätettiin yleensä paljaiksi. Korinttilaisen pylvään kapiteelin kasviaiheet muotoutuivat Bysantissa pitsimäisiksi reikäkuvioiksi. Kantavan ja kannatettavan rakenteen välinen suhde pyrittiin peittämään. Sisätiloiltaan bysanttilaiset kirkot olivat puolestaan loisteliaasti koristettuja ja tiloiltaan yhtenäisiä. Runsailla mosaiikkikoristeluilla osoitettiin valtakunnan vaurautta. (Lähde: https://koppa.jyu.fi/avoimet/taiku/taidehistorian-aikajana/keskiaika/bysantin%20taide)

Voit tutustua esim. Hagia Sofiaan Google mapsin kautta. 
Pelisarja Assassin's Creedissä pelaajan on mahdollista pelata Hagia Sofiassa: https://www.youtube.com/watch?v=AzEEwKcuEng ja https://www.youtube.com/watch?v=6LxchSzd2aU


Romaaninen tyyli

Maria Laachin luostari ja kirkko Saksassa. Kuvalähde: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Maria_Lach_02.jpg
Romaaninen tyyli (noin 1000-1250) on 1800-luvun alussa annettu nimitys eurooppalaiselle arkkitehtuurille, joka muistutti roomalaisten rakennustaidetta muodoiltaan ja materiaalivalinnoiltaan, ja se tarkoitti alun perin väärennettyä roomalaista. Romaaniselle tyylille ovat ominaista pyöreämuotoiset holvikaaret (vertaa gotiikkaan suippoine kaarineen), paksut seinät, pienet ikkunat ja kirkkosalin keskilaivan tynnyriholvi. Holvauksen avulla voitiin rakentaa aikaisempaa isompia yhtenäisiä suuria tiloja, siksi romaaninen tyyli on selkeimmillään suurissa kirkoissa ja linnansaleissa. Arkkitehtuurin lisäksi tyyliin lasketaan kuuluvaksi tietyn tyyppisiä freskoja, verhoiluja ja käsikirjoituksia. (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Romaaninen_tyyli, kattavamman esityksen löydät englanninkieliseltä wikipediasivulta: http://en.wikipedia.org/wiki/Romanesque_architecture)

Romaanisen arkkitehtuurin tyypillisiä piirteitä olivat mm. pitkittäismuuri kantavana osana, painon jakautuminen koko muurille, paksut pylväät, pyörökaaret, ristikeskus- ja porrastornit, tilojen selkeä jaottelu, arkkitehtuuriin kiinteästi liittyneet veistokset sekä aikaisempien puukattojen tilalle tulleet kiviset tynnyri- ja ristiholvit. Romaaniseen arkkitehtuuriin kuulunut raskas vaikutelma syntyi kivisten holvien kannattamiseen tarvituista massiivisista pilareista ja paksuista muureista, joiden myötä ikkunoille jäi vähän tilaa. Kirkkojen perusmuotona oli basilika, joka koostui keskilaivasta, apsiksesta, kuorista sekä kahdesta tai neljästä sivulaivasta. Sivulaivat erotettiin yleensä päälaivasta pyörökaarien ja pylväiden avulla. Runsaan pyörökaarien ja pilareiden käytön vuoksi romaanista arkkitehtuuria on kutsuttu toisinaan myös pyörökaarityyliksi. (Lähde: https://koppa.jyu.fi/avoimet/taiku/taidehistorian-aikajana/keskiaika/romaaninen%20taide)

Voit tutustua romaaniseen tyyliin google mapsin avulla: Maria Laach Abbey, Germany. Jos olet katsonut esimerkiksi Game of Thronesia, tiedät heti millainen on romaanisen tyylin linna! :)


Goottilainen arkkitehtuuri


Sainte-Chapelle, Pariisi. Kuvalähde: http://www.euroscope.fr/images/produits/big/82/st_chapelle_vitraux.jpg
Luonnoksia goottilaisesta arkkitehtuurista. Kuvalähde: http://fc03.deviantart.net/fs70/f/2010/268/d/e/gothic_architecture_by_alphirin-d299hno.jpg

Nimitys ”gotiikka” syntyi Italiassa renessanssiaikana kuvaamaan ”barbaarien” eli goottien rakennustaidetta. Tyylillisiä piirteitä arkkitehtuurissa olivat korkeutta tavoittelevat kirkot, joissa pyörökaarien tilalla olivat suippokaaret koristeineen ja tornin huippuun asetettuine ristikukkasineen. Värilliset ikkunalasit lasimaalauksineen tulivat käyttöön. Myös raatihuoneita ja muitakin rakennuksia alettiin rakennustoiminnan elpyessä valmistaa. Tunnettuja goottilaisen arkkitehtuurin tuotteita ovat muun muassa Kölnin ja Milanon tuomiokirkko, sekä Reimsin, Amiensin ja Pariisin Notre Damen katedraali.

Gotiikka arkkitehtuurissa syntyi alun perin teknisenä oivalluksena, josta taiteelliset ulottuvuudet seurasivat. Ajatuksena oli solakoita pilareita ja niiden päällä kulkevia kapeita ruoteita käyttäen muodostaa rakennukselle kivirunko. Näin rakennus pysyi kasassa ilman tiiviitä seiniä ja seinät kyettiin vapauttamaan kannatustehtävästään muun muassa suurille ikkuna- ja lasirakenteille. Tyypillisiä piirteitä ovat veistoskoristelut, kolmiosainen sisäänkäynti, kapeat ja korkeat tornit sekä pyöreät, koristeelliset ruusuikkunat. Goottilainen arkkitehtuuri pyrki uskontoa korostavana tyylisuuntana "tavoittelemaan taivaita", mikä näkyy symbolisesti koko rakennuksen yleisenä korkeutena.

Eräs gotiikan tärkeimmistä tunnuspiirteistä ovat suipot holvikaaret, verrattuna romaanisen kauden pyöreisiin eli puoliympyrän muotoisiin holvikaariin. Tämä oli alun perin gotiikan rakennustekniikan sanelemaa. Puoliympyräholvikaaren pystyy kahden pilarin väliin virittämään vain tietyn korkuisena, eli korkeus on puolet pilarien keskinäisestä etäisyydestä, eikä erisuuriin pilariväleihin siten saa samankorkuisia puoliympyräholveja. Sen sijaan kahdesta osasta koostuvan goottilaisen suipon kaaren korkeutta voidaan säädellä muuttamalla suippoutta, ja siten erisuuriin pilariväleihin saa tehtyä samankorkuiset holvikaaret. Tämä on erityisen tarpeellista ristiholvauksessa eli neljän pilarin varaan tulevissa kahteen suuntaan holvatuissa katoissa: romaanisilla puoliympyräkaarilla pilarien on oltava neliömuodostelmassa, mutta goottilaisilla suippoholveilla pilarit voivat olla suorakaidemuodostelmassa, eli pilarivälin ei tarvitse olla yhtä suuri molempiin suuntiin. (Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Goottilainen_arkkitehtuuri)


Google mapsin avulla voit käydä esim. Notre Damen katedraalissa, Milanon tuomiokirkossa ja Sainte-Chapellessa.

Monday, February 23, 2015

TAIDEHISTORIAN AIKAJANA

Jos olet kiinnostunut taidehistoriasta (myös arkkitehtuuri ja muotoilu) suosittelen tutustumaan Jyväskylän yliopiston taidehistorian aikajanaan!

https://koppa.jyu.fi/avoimet/taiku/taidehistorian-aikajana

Aikajana on taidehistorian opiskelijoilla käytössä peruskurssimateriaalina, mutta on avoin kaikille. Upeaa! Varsinkin jos haluat valmistautua yo-kirjoituksiin ja kerrata taidehistoriaa, niin suosittelen tätä ehdottomasti :)

Arkkitehtuurin ja muotoilun historiaa - Muinainen egypti ja antiikki

Viidennellä kuvistunilla aloitimme tutustumisen arkkitehtuurin ja muotoilun historiaan. Aloitimme matkan muinaisesta Egyptistä, jossa tutustuimme pyramideihin, sfinkseihin ja sargofageihin. Keskustelimme myös kanooppiasioista, joihin muumioidun vainajan elimet säilöttiin tuonpuoleista elämää varten.

Gizan pyramidit

Kanooppiastioita
Seuraavaksi siirryimme antiikin Kreikkaan, jossa tutustuimme temppeleihin, pylväsjärjestelmään, päätykolmioihin ja ruukkutaiteeseen.

Parthenon Akropolin kukkulalla Ateenassa

Kreikkalainen rakennus, josta näkyy erinomaisesti pylväsjärjestelmä ja päätykolmio

Kreikkalainen ruukku, jossa on kuvattu ajalle tyypillisiä "sarjakuvamaisia" aiheita
Linkkejä:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Greek_architecture
http://en.wikipedia.org/wiki/Pottery_of_ancient_Greece
http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Egyptian_architecture


Monday, February 9, 2015

Katutaidetta perspektiivissä!

Kolmannella kuvistunnilla työskentelimme perspektiivikuvien parissa. Seuraavassa esimerkissä kuitenkin perspektiivikuvaa on käytetty isommassa mittakaavassa:




Sunday, February 8, 2015

Tehtävä 1 - Perspektiivikuva

ARKKITEHDIT
  • Piirrä perspektiivikuva rakennuksesta tai kaupungista
  • Käytä 1, 2 tai 3 pakopistettä
  • Mieti mikä rakennus on kyseessä! Koulu, linna, taidemuseo, sairaala…etc…
Työvälineet: A3-paperi, lyijykynä, stomppi, tussit

Arviointiperusteet: tilavaikutelma, perspektiivin käyttö, valot ja varjot, vakuuttavuus

MUOTOILIJAT
  • Piirrä perspektiivikuva esineestä
  • Käytä 1, 2 tai 3 pakopistettä 
  • Tee ensin luonnoksia esineestä ylhäältä, sivulta ja edestä
  • Se voi olla jo olemassa oleva esine tai uuden esineen suunnitelma
Työvälineet: A3-paperi, lyijykynä, stomppi, tussit

Arviointiperusteet: tilavaikutelma, perspektiivin käyttö, valot ja varjot, vakuuttavuus

Thursday, February 5, 2015

Perspektiivikuvan piirtäminen

Tämän päivän tunnin aiheena oli perspektiivikuvan piirtäminen yhden, kahden ja kolmen pakopisteen avulla.

Kuvassa on aina kaksi ulottuvuutta. Kolmas ulottuvuus, syvyys/tila, on aina illuusio. Kuvantekijät ovat kehittäneet monia menetelmiä vaikuttavan tilavaikutelman saamiseksi. Näistä menetelmistä ehkä vakuuttavin on perspektiivi, jota alettiin käyttää 1500-luvulla (renessanssi).

Kuva otettu sivustolta: http://www.webexhibits.org/sciartperspective/raphaelperspective1.html
Nykyään perspektiiviä käytetään kaikkialla. Arkkitehdit piirtävät (tietokoneella/käsin) perspektiivikuvia havainnollistaakseen rakennuksia ja teolliset muotoilijat piirtävät suunnittelemiaan esineitä perspektiivistä, näyttääkseen tilaajalle millaisia suunnitelmia ovat tehneet. Minecraftin näkymä on kolmen pakopisteen perspektiivi.

Kuva otettu sivustolta: http://cookie-sky.deviantart.com/art/Minecraft-Screenshot-34-467548576
Perspektiivikuva pääsee lähelle ihmisen kaksisilmäistä havaintoa, ja juuri tämän vuoksi me koemme sen varsin vakuuttavana tilan kuvaamisen keinona. Kyseessä on kuitenkin vain taikatemppu, joka on vielä suhteellisen yksinkertaisesti toteutettavissa.

Yhden pakopisteen perspektiivi

Yhden pakopisteen perspektiivissä kaikki katsojasta poispäin kulkevat viivat näyttävät menevän kohti samaa pistettä, joka on pakopiste. Muut viivat on vaakasuoria tai pystysuoria. Jos kohteen kulma on kohti katsojaa, syntyy kaksi pakopistettä!



Kahden pakopisteen perspektiivi

Kahden pakopisteen perspektiivissä esineen tai rakennuksen kulma on kohti katsojaa. Katsojasta poispäin kulkevat viivat näyttävät menevän kohti pakopistettä. Muut viivat ovat pystysuoria. Horisonttiviivalla olevat viivat ovat luonnollisesti vaakasuoria.



http://www.davenportschools.org/north/two-point-perspective/

Kolmen pakopisteen perspektiivi

Mutta jos kohde onkin yläkulmasta tai alakulmasta kulma kohti katsojaa? Silloin syntyy kolme pakopistettä! Ja nyt homma menee monimutkaiseksi.


Opettajan piirtämä kolmen pakopisteen perspektiivikuva. Huomaa, että kuvapinta on kokonaan kolmen pakopisteen muodostaman kolmion sisällä. Näin kuvaan ei synny mitään vääristymiä.
http://www.vertice.ca/wp-content/uploads/Julie-Zhao-3-point.jpg

Kolmen pakopisteen kuvassa kaksi pakopistettä sijaitsee horisonttiviivalla ja kolmas horisontin ylä/alapuolella. Kolmen pakopisteen kuvassa on jo syytä piirtää pakopisteistä lähteviä apulinjoja, joiden varaan oma kuva on helppo rakentaa. Apuruudukkko (tai Gridi) auttaa hahmottamaan kohteiden sijaintia ja kolmiulotteisuutta. Tässä vaiheessa kannattaa luottaa perspektiiviteoriaan ja piirtää viivat niin jyrkkinä kuin ne todella ovat! Yksikään viiva ei ole vaaka/pystysuora, vaan jokainen menee kohti jotain pakopistettä. Poikkeuksena tietysti horisonttiviiva ja kolmannesta pisteestä horisonttia kohtisuorasti kulkeva linja.

Tuesday, February 3, 2015

Arkkitehti vai muotoilija?

Kuvataiteen kakkoskurssilla opiskelija voi valita joko Arkkitehdin tai Muotoilijan tehtävät.

ARKKITEHTI
1. Perspektiivikuva rakennuksesta (yhden, kahden tai kolmen pakopisteen perspektiivi)
2. Maalaus kaupungin/rakennuksen sisätilasta (Tunnelman kuvaaminen)
3. Pienoismalli rakennuksesta tai kaupungista

Aaltoyliopiston arkkitehtuuriosaston ennakkotehtäväesimerkkejä:
http://dia.fi/valintakokeet/paeaesykoearkisto/arkkitehtuurin-valintakoenaeyttely-2014/

Etsi googlen kuvahausta hakusanoilla: perspective drawing, pienoismalli arkkitehtuuri

MUOTOILIJA
1. Tekninen piirustus esineestä (uuden esineen suunnittelu, yhden, kahden tai kolmen pakopisteen perspektiivikuva )
2. Mainosjuliste esineelle (Maalaus, piirustus, kollaasi tai kuvankäsittely/valokuvaus)
3. Paperimassaveistos (Eläimen pää)

Lapin yliopiston teollisen muotoilun koulutusohjelman ennakkotehtävät:  http://www.ulapland.fi/Suomeksi/Yksikot/Taiteiden-tiedekunta/Hae-opiskelijaksi/Ennakkotehtavat-2015/Teollinen-muotoilu

Miten menestyä ennakkotehtävissä? http://teho-opisto.net/blog/entries/miten_menestyae_arkkitehti_ja_taidealojen_ennakkotehtaevissae/

Etsi googlen kuvahausta hakusanoilla: technical drawing, poster, graphic design, movie poster, paper mache animal head, paper mache.



Sunday, February 1, 2015

Tervetuloa kuvataiteen kakkoskurssille!

Kuvataiteen kakkoskurssi on nimeltään "Ympäristö, paikka ja tila". Kurssilla pohditaan mm. omaa ympäristösuhdetta, erilaisten paikkojen luonnetta ja tilan kuvaamista. Kurssin tarkoituksena on tutustuttaa opiskelija arkkitehtuurin ja muotoilun peruskäsitteisiin.

Kurssilla tehdään kolme taideteosta ja yksi lyhyt essee (yhteensä siis neljä arvioitavaa tehtävää). Tehtävät on jaettu kahden kurssilla keskeisen ammatin mukaan: Arkkitehdin tehtäviin ja Muotoilijan tehtäviin. Opiskelija voi itse valita ryhtyykö Arkkitehdiksi vai Muotoilijaksi.

Kurssin aikana rakennetaan portfolio, johon kirjoitetaan muistiinpanoja ja jonka välissä voi säilyttää töitä. Kurssilla on käytössä materiaalimaksu (10€), joka maksetaan kuvataiteen tilille (tilinumeron saat kuvisopelta ja wilmasta).

Tervetuloa kurssille! :)